Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozmnožování

Samičky pohlavně dospívají velmi brzo, často otěhotní už ve věku 6 týdnů. Často takhle otec oplodní svoji dceru, proto mláďata s rodiči nenechávejte v jedné kleci přiliš dlouho. Samečkové dospívají o něco později.  Při páření osmáci vydávají cvrlikavé zvuky a třepou ocásky.

                                                                         

malinci-osmacci.jpeg

Těhotenství si na samičce můžete všimnout většinou teprve měsíc před porodem. Potom už samičku nechytejte a už vůbec se nesnažte mláďátka nahmatat, abyste se ujistili, že je skutečně těhotná – mohli byste  způsobit potrat, který by dokonce mohl vést i k smrti samičky.

Oproti ostatním hlodavcům mají osmáci poměrně dlouhou dobu březosti – kolem 90 dní.

Díky dlouhé březosti se mláďata rodí poměrně hodně vyvinutá – jsou plně ochlupená, vidí a mají zuby. Během několika hodin po narození už začínají prozkoumávat své okolí a brzy jí i pevnou potravu. Ale přestože sami jedí, potřebují ještě pár týdnů mateřské mléko.

 

Sledování rodinky osmáků je nádherný zážitek, protože jsou to společenská zvířátka. Jestliže chcete, aby vaši osmáci měli mladé, poříďte si jednoho samečka a jednu nebo více samiček. Ale dobře si to rozmyslete, osmáci mohou mít 4 x do roka až 8 mladých a na ty musíte mít zajištěný nějaký pobyt.